MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Wybory sołeckie w Łagiewnikach. Grzegorz Kreczmer z jednogłośnym poparciem wioski

Wybory sołeckie w Łagiewnikach. Grzegorz Kreczmer z jednogłośnym poparciem wioski

Plac do Radości w Katowicach! W Libero wystartowała strefa bezpłatnych atrakcji

Plac do Radości w Katowicach! W Libero wystartowała strefa bezpłatnych atrakcji

Polecamy

Loty za mniej niż 100 złotych? To możliwe, ale musisz się pospieszyć!

Loty za mniej niż 100 złotych? To możliwe, ale musisz się pospieszyć!

Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją

Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz

Na dnę moczanową, nadciśnienie i zgagę. Nie musisz czekać do wakacji, zrób ją teraz